У Британії готуються до відключень електроенергії взимку в разі нестачі газу

Четвер, 6 жовтня 2022, 17:31

Оператор національної електричної мережі Великої Британії (ESO) попередив, що в разі нестачі газу взимку можливі тригодинні відключення електроенергії в деяких районах країни – хоча цей сценарій, як стверджується, малоймовірний.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

В оновлених рекомендаціях ESO стверджується, що існує ризик надто високого попиту на газ у зв’язку з енергетичною кризою в Європі, але його можна уникнути за рахунок допомоги громадськості.

Базовий сценарій, озвучений у звіті оператора британської енергомережі, стверджує, що баланс попиту й пропозиції на енергоринку найближчої зими приблизно відповідатиме показникам попередніх років завдяки надійним каналам постачання в Північному морі та імпорту з Норвегії.

Водночас ESO закликає домогосподарства економити електроенергію, а також звернутися до свого постачальника й перейти на схему енергозбереження.

За оцінками іншого британського регулятора, Національного оператора мережі транспортування газу, попит на блакитне паливо в пікові зимові періоди може зрости на майже 22%, що можна зменшити, знову-таки, за рахунок зусиль домогосподарств.

Британія виробляє понад 40% електроенергії за рахунок газу, причому ця частка збільшується у разі несприятливих погодних умов (відсутність вітру) та інших чинників – приміром, призупинення роботи АЕС у Франції, які також забезпечують країну електроенергією.

Раніше єврокомісар з питань кризового управління Янез Ленарчич попередив, що Євросоюз може зіткнутися з відключеннями електроенергії цієї зими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: