ЄСПЛ зобов'язав Францію не депортувати до Росії чеченця через загрозу переслідування

Четвер, 6 жовтня 2022, 20:42

Європейський суд з прав людини в четвер ухвалив тимчасові заходи у справі жителя Чечні, якого влада Франції мала намір депортувати в Росію через відсутність статусу біженця.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BFMTV.

Чеченець 1980 року народження, чиє ім’я не розголошується, приїхав у Францію у 2014 році. Він стверджував, що в Росії його не раз затримували й піддавали тортурам через нібито зв’язк із чеченськими повстанцями.

У 2018-му чоловік із дружиною отримали статус біженця, та наступного року його скасували. Місцева влада ухвалила рішення депортувати чеченця в Росію, що він оскаржив спершу у французьких судах, а потім – в ЄСПЛ.

У Європейському суді з прав людини вирішили, що французький суд "недостатньо оцінив ризики неналежного поводження", якого може зазнати чеченець у разі депортації, що є порушенням статті 3 Європейської конвенції про права людини.

У зв’язку з цим ЄСПЛ ухвалив рішення про тимчасові заходи – заблокувати депортацію. Тепер Франція має три місяці для подання своїх контраргументів до Великої палати суду.

Правозахисники й раніше критикували рішення Франції про депортацію до Росії жителів Чечні, які говорили про переслідування й тортури. Підтверджені випадки, коли по поверненні вони зазнають катувань.

У серпні ЄСПЛ засудив вислання Парижем на батьківщину двох росіян чеченського походження через ризик тортур.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: