Британія вимагала прибрати прапори ЄС на саміті євроспільноти у Празі

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 09:52

Саміт Європейської політичної спільноти, який відбувся 6 жовтня у Празі, мав позбутися прапорів ЄС на вимогу Великої Британії, а брюссельське керівництво ЄС мало зробити свою присутність якомога обережнішою.

Про це стало відомо виданню Euractiv, пише "Європейська правда".

Зустріч була підготовлена ​​спільно чеським головуванням, президентом Європейської ради Шарлем Мішелем та Еммануелем Макроном, який став ініціатором нового формату співпраці ЄС.

Проте дипломати чеського головування наголосили, що вона не має "нічого спільного із самим ЄС".

Справді, у Празькому Граді, де відбулася зустріч, не було прапорів ЄС. Як стало відомо виданню, це була одна з вимог прем'єр-міністра Великої Британії Ліз Трасс, яка також приєдналася до зустрічі. Проте ЄС представляв Мішель, який також головував на неофіційній вечері.

Зеленський закликав саміт євроспільноти у Празі реалізувати його "формулу миру"

Хоча голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також була присутня на зустрічах, вона не відігравала формальної ролі.

"У неї не було виступу під час офіційної програми, вона була тільки присутня на заході, і у неї були там двосторонні зустрічі", - сказав виданню чеський дипломат.

За словами прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали, Європі необхідний простір для неформального обміну ідеями незалежно від членства чи не членства в ЄС. "Навіть той факт, що всі європейські лідери провели день разом в одному місці і пройшли десятки двосторонніх зустрічей, це благо", - сказав він.

Фіала також повідомив, що Європейська політична спільнота не буде інституціоналізована, і не буде жодних офіційних підсумків саміту.

У саміті в Празі взяла участь і Україна. Присутнім був глава уряду Денис Шмигаль, а президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням дистанційно.

Про новий формат співпраці ЄС і навіщо Київ погодився на нього, читайте у статті.

Або дивіться відео: Новий формат сусідства ЄС. Як же членство для України? Пояснюємо з Праги!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: