Лондон і Дублін заявили про ризик перевиборів у Північній Ірландії через відсутність коаліції

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 20:49

Велика Британія та Ірландія після переговорів у п’ятницю висловили побоювання, що парламент Північної Ірландії, в якому більшість здобули націоналісти, так і не зможе сформувати уряд до крайнього терміну 28 жовтня, і на країну чекають нові парламентські вибори.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

За результатами виборів у травні перемогу в Північній Ірландії вперше у своїй історії здобула націоналістична партія "Шинн Фейн", яка виступає за возз’єднання країни з Ірландією. Але в націоналістичних партій не вистачає голосів для сформування уряду.

Натомість юніоністські партії заявили, що блокуватимуть утворення коаліції доти, доки Велика Британія та Ірландія не домовляться про зміни до Північноірландського протоколу – додатку до угоди про Brexit, яка регулює правила переміщення товарів на ірландському кордоні.

Після переговорів на високому рівні в Лондоні в п'ятницю міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені заявив про "реальні зусилля з досягнення домовленостей" з боку Британії, але попередив, що "абсолютно нереально" вирішити всі питання з протоколом до кінця місяця.

За законом уряд Великої Британії зобов'язаний призначити нові вибори, якщо угода між партіями в Північній Ірландії не буде укладена до 28 жовтня.

У спільній заяві за підсумками переговорів Британія та Ірландія погодилися "зробити все можливе" для відновлення розподілу повноважень виконавчої влади в Північній Ірландії до 28 жовтня, а також "погодилися з важливістю дотримання" Страстноп'ятничної мирної угоди, яка поклала край багаторічному збройному протистоянню в Північній Ірландії.

Напередодні ірландська сторона вперше висловила більш прихильне ставлення до позиції Лондона щодо Північноірландського протоколу – а саме його намагання переглянути в односторонньому порядку через надто жорсткі правила перевірок на кордоні.

Імовірно, так Дублін намагається прискорити досягнення компромісу щодо важливої частини угоди про Brexit на тлі все більшого ризику перевиборів у Північній Ірландії.

Більше про це читайте тут: Шанс на вихід з Британії: що буде з Північною Ірландією після перемоги націоналістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: