Ердоган поговорить з Путіним і Зеленським про зернову угоду - глава МЗС Туреччини

Вівторок, 1 листопада 2022, 14:48

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган найближчими днями проведе переговори зі своїми російським та українським колегами з метою відновлення угоди з експорту зерна.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, пише "Європейська правда" з посиланням на AFP.

"Наш президент поговорить із Путіним і Зеленським найближчими днями. Ми віримо, що подолаємо це... Зернова угода вигідна всім ", - сказав Чавушоглу журналістам.

Ердоган заявив у понеділок, що Туреччина продовжуватиме зусилля щодо збереження угоди чинною, незважаючи на коливання Росії.

Туреччина, один із посередників липневої угоди разом з Організацією Об'єднаних Націй, активізувала дипломатичні зусилля з порятунку угоди, підписаної Росією та Україною.

Москва заявила, що призупинила свою участь на невизначений термін після того, як звинуватила Київ у "масованій" атаці на свій Чорноморський флот у Криму в суботу.

Угода, яка має бути продовжена 19 листопада, спрямована на зниження глобальної продовольчої кризи, спровокованої вторгненням Росії в Україну, і вже дала змогу експортувати понад 9,7 мільйона тонн українського зерна.

Нагадаємо, Спільний координаційний центр, що опікується зерновою ініціативою під егідою ООН, повідомив, що до полудня вівторка ще три судна залишили українські порти після того, як Росія призупинила свою участь у цій ініціативі.

Читайте детальніше про те, чи є шанс зберегти зерновий коридор після російської істерики.

Дивіться також нове відео ЄвроПравди: Зернова угода без РФ? Вже працює - кораблі пішли! Чи дотисне Туреччина?

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.