Уряд Орбана відкриває аналітичний центр у Брюсселі з "альтернативним" поглядом на Європу

Вівторок, 1 листопада 2022, 15:32

У Брюсселі планується відкриття аналітичного центру, який фінансується прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

MCC Brussels - підрозділ Колегіуму Матіаса Корвінуса (MCC), коледжу в Будапешті, який неоднозначно отримав мільярди форинтів від уряду Орбана - планує "надати альтернативу" "поляризованому культурному ландшафту Європи", за словами одного з його засновників.

Угорсько-канадський академік і директор нового аналітичного центру Френк Фуреді заявив, що хоче сприяти "зрілій, вдумливій дискусії про культурну напруженість, яка панує на континенті", стверджуючи, що після переобрання Орбана у квітні антиугорські настрої зростають.

Фуреді, який очолить центр разом з Вернером Пацелтом з Дрезденського університету в якості наукового директора, додав, що "Угорщину ненавидять західні воїни культури з тієї простої причини, що вона наважується ставити під сумнів їхній пост-традиціоналістський, підживлюваний політикою ідентичності світогляд". 

Іштван Уйгеї, угорський опозиційний депутат Європарламенту від групи соціалістів і демократів, сказав, що відкриття аналітичного центру відповідає "стратегічній розбудові, яку партія "Фідес" здійснює протягом тривалого часу, спрямованій на створення антиєвропейської, ультраправої політичної сили в Брюсселі".

До хору критики приєдналася і Каталін Чех, член опозиційної угорської партії "Імпульс".

Вона сказала, що "Фідес" багато інвестував у створення "ультраправого інтелектуального всесвіту навколо своєї політики": до Будапешту приїжджає низка "американських знаменитостей часів Трампа", а на початку цього року в угорській столиці відбулася спеціальна сесія Конференції консервативних політичних дій США (CPAC).

Фуреді додав, що аналітичний центр зосередиться на освіті та організації регулярних візитів студентів з Угорщини до Брюсселя. Перша група угорських студентів відвідала Брюссель минулого тижня, де зустрілася з представниками ЗМІ, депутатами Європарламенту від партії "Фідес" та прослухала лекції про історію та інституції ЄС.

Центр планує офіційно розпочати свою роботу 15 листопада, коли відбудеться відкрита конференція з дискусіями щодо майбутнього Європи. За словами Фуреді, серед доповідачів та учасників будуть представники таких країн, як Польща, Італія, Велика Британія та Угорщина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: