Байден: допомога Україні триватиме безперебійно навіть за республіканської більшості

Четвер, 10 листопада 2022, 07:54

Президент США Джо Байден розраховує, що після проміжних виборів за будь-якого результату допомога Україні триватиме безперебійно.

Про це він заявив на пресконференції у Вашингтоні пише "Європейська правда".

"У сфері зовнішньої політики я сподіваюся, що ми продовжимо цей двопартійний підхід до протистояння російській агресії в Україні. Це моє очікування. Тож я був би здивований, якби лідер Маккарті (лідер республіканців у Палаті представників, - ред.) навіть маючи більшість, скаже, що вони не збираються фінансувати законні оборонні потреби України", - сказав Байден.

При цьому він наголосив, що США не виписують Україні "порожні чеки", тобто не погоджуються на всі прохання про допомогу.

"Мене, наприклад, дуже запитували, чи не могли б ми надати американські літаки, щоб гарантувати захист неба над Україною. Я сказав: "Ні, ми не збираємося цього робити. Ми не збираємося втягуватись у третю світову війну, брати участь у російських літаках і вступати в прямий конфлікт". Але чи забезпечимо ми їх усім — раціональною здатністю захищатися? Так", - пояснив Байден.

Він навів приклад систем HIMARS, переданих Україні. "Кажучи простими словами, є два типи ракет, які ви можете скинути: одна, що пролітає понад 600 миль, і друга, яка пролітає приблизно 160 миль. Ми не давали їм жодних, які летять на 600 миль, тому що я не хочу, щоб вони почали бомбити територію Росії", - сказав Байден.

Нагадаємо, Республіканська партія, як повідомлялося, перебуває на шляху до встановлення контролю над Палатою представників Конгресу за результатами проміжних виборів у США, які відбулися у вівторок.

Про перші результати проміжних виборів у США читайте у статті: Трамп не виграв, Байден не програв: що показали проміжні вибори у США.

Дивіться також відео ЄвроПравди: Головні сенсації та наслідки для України: результати виборів до Конгресу США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.