Шпигунство на користь РФ: у Німеччині вимагають два роки умовного покарання для офіцера запасу

Четвер, 10 листопада 2022, 17:12

Федеральна прокуратура Німеччини вимагає два роки позбавлення волі умовно для колишнього офіцера запасу Бундесверу за шпигунство на користь Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Süddeutsche Zeitung.

Крім того, він має виплатити 25 тисяч євро.

Обвинувачений роками передавав російській спецслужбі ГРУ інформацію, зокрема, про резервістів Бундесверу. "Він пішов на співпрацю з російською державою", - заявив представник федеральної прокуратури у четвер у своєму виступі у Вищому земельному суді Дюссельдорфа.

Чоловік повністю зізнався в тому, що відправляв документи. Це не можна пояснити ні простою наївністю, ні наївністю, ні ідеєю міжнародного взаєморозуміння. Хоча він не отримав за це жодних грошей від Москви, його запросили на Московську конференцію з питань безпеки. Російська держава оплатила переліт, готель і участь.

Захисник 65-річного німця, з іншого боку, вимагав виправдувального вироку, заявивши, що жодна з переданих відомостей не була секретною, все було у відкритому доступі. "Це була просто холодна кава з нульовою інформаційною цінністю", - заявив він.

У своєму заключному слові обвинувачений стверджував: "Я хотів побудувати міст, у мене ніколи не було ніяких поганих намірів". Його дід і батько воювали проти Росії. Він пообіцяв батькові перед смертю, що зробить усе можливе, щоб війни більше не було. Напад Росії на Україну в лютому цього року "перекреслив цю роботу", сказав він. За його словами, "злочинні угруповання створили диктатуру" в Росії.

У цивільному житті обвинувачений був менеджером з продажу американської компанії - його звільнили через розслідування. Будучи офіцером запасу Бундесверу, він мав звання підполковника. З 2014 року він, як стверджується, надавав російській спецслужбі ГРУ інформацію в якості шпигуна.

Офіцер запасу передавав інформацію переважно електронною поштою, а також під час особистих зустрічей. При цьому він діяв проти інтересів Федеративної Республіки Німеччина та США. Суд хоче оголосити вирок 18 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: