Уряд Словаччини звинуватив Росію в інциденті з падінням ракети у Польщі

Середа, 16 листопада 2022, 18:48

Вчорашній інцидент з падінням ракети у польському селі Пшеводув не послабив підтримку України з боку словацького уряду.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Aktuality.

Незважаючи на те, що ракета, яка вбила двох поляків, могла належати українським збройним силам, головним винуватцем, на думку словацького уряду, є Росія.

"З Росії не можна знімати вину. Це була їхня масована ракетна атака, спрямована на Україну. Вона повинна була захищатися", - заявив міністр оборони Ярослав Надь.

Подібно до Надя висловився прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер: "Масована атака Росії на Україну призвела до того, що ракети полетіли по всій території, українська протиповітряна оборона захищається, і це може бути природним наслідком".

Так вважає і колишній міністр закордонних справ та багаторічний дипломат Іван Корчок. "Падіння ракети на територію країни-члена НАТО - це серйозний інцидент. Незалежно від його обставин, хоча важливо, що це, ймовірно, не була цілеспрямована атака проти Польщі, Росія однозначно несе відповідальність. Без її агресії і триваючої війни проти України нічого подібного не сталося б", - сказав Корчок.

За його словами, інцидент у Польщі також має стати тривожним дзвінком для всіх тих, хто місяцями стверджував, що війна в Україні нас не стосується. "Якщо громадяни нашого сусіда гинуть в результаті війни у нас по сусідству, нам не може бути байдуже. Треба також чітко і відкрито сказати, поки ця російська агресія не закінчиться, не можна виключати подібних інцидентів у майбутньому, особливо коли Росія атакує цілі по всій території України абсолютно безпричинно", - застеріг він.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у середу, що одним із головних пріоритетів НАТО на цей момент є надання Україні більшої кількості систем протиповітряної оборони.

Столтенберг також сказав, що ракета, яка впала на території Польщі, ймовірно, була випущена українськими силами ППО під час відбиття російських атак.

"ЄвроПравда" зібрала основні факти з цього приводу у статті Ракетою по Польщі: що відомо про напад РФ на державу НАТО та якими можуть бути наслідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: