У Берліні відбудуться перевибори місцевих депутатів через "організаційний хаос"

Середа, 16 листопада 2022, 19:08

Конституційний суд Німеччини в середу постановив, що Берлін має провести повторні вибори до Палати депутатів у 2023 році, оскільки через організаційні труднощі на сотнях виборчих дільниць по всьому місту голосування не є дійсним.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Суддя Людгера Зельтинг, яка головувала у справі, заявила, що рішення було ухвалене через "частоту і серйозність" допущених помилок, які були настільки поширеними, що могли вплинути на результат виборів.

У Берліні 26 вересня 2021 року відбулося одразу чотири голосування – федеральні вибори, земельні вибори, місцеві окружні вибори та референдум щодо соціалізації великих житлових компаній.

Хоча про фальсифікацію результатів голосування не повідомлялося, були поширені скарги на порушення виборчого законодавства. Серед іншого, на дільницях закінчувалися бюлетені; в деяких із них були вказані не ті кандидати; деякі виборчі дільниці довелося закрити протягом дня або ж довелося тримати відкритими довше визначеного строку.

Ускладнило голосування й те, що в день виборів у Берліні відбувся щорічний міжнародний марафон, через що у зв’язку з перекриттям вулиць деяким виборцям було важко дістатися своїх дільниць. Уже через кілька днів після виборів глава виборчої комісії Берліна Петра Міхаеліс була змушена подати у відставку.

Як уточнює DW, рішення Конституційного суду Німеччини не впливає на результати федеральних виборів, на яких переміг канцлер Олаф Шольц, оскільки лише німецький парламент – Бундестаг – має повноваження проводити федеральні вибори.

Наразі незрозуміло, коли саме можуть відбутися повторні місцеві вибори в Берліні, оскільки це питання все ще є предметом можливого оскарження у Федеральному конституційному суді Німеччини та, ймовірно, займе кілька місяців. Водночас перевибори в усьому Берліні, очевидно, матимуть великі наслідки для влади міста, яка зараз перебуває в руках Соціал-демократичної партії Німеччини, "Зелених" і Лівої партії.

Повторні земельні вибори є дуже рідкісним явищем у Німеччині, але не безпрецедентним. У 1991 році було оголошене повторне голосування у федеральній землі Гамбург після того, як суд визнав, що партія ХДС порушила правила відбору кандидатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.