У Косово підпалили кілька сербських машин, які змінили номери на косовські

Середа, 16 листопада 2022, 20:10

За останні два місяці в частково визнаному Косово були зареєстровані щонайменше вісім випадків підпалів автомобілів косовських сербів, які змінили сербські номерні знаки на косовські у відповідності до нових правил перетину кордону.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Balkan Insight.

За даними правоохоронців Косова, за останні два місяці невідомі спалили автомобілі, будинки та приватну власність косовських сербів не менш як вісім разів у північних муніципалітетах, де більшість становлять косовські серби.

Влада Косова назвала напади цілеспрямованими підпалами з боку "незаконних структур" на півночі країни, де більшість населення складають серби, з метою викликати страх і залякати сербів, щоб вони не брали косовські номерні знаки.

Спецпредставник ЄС з питань косовсько-сербського діалогу Мирослав Лайчак у вівторок повідомив, що під час зустрічі з віцепрем'єр-міністром Косова Бесніком Біслімі в Брюсселі передусім обговорював питання номерних знаків авто.

Косово проведе дочасні вибори в північних районах, де влаштували демарш серби

"Нам терміново потрібно знайти рішення для забезпечення безпеки і стабільності на місцях. Будь-яка ескалація або насильство є неприйнятними", – заявив Лайчак.

Напруженість між Приштиною і Белградом зросла після того, як уряд Косова оголосив про обов’язкове переведення сербських водіїв на косовські реєстраційні знаки Косова, що Сербія вважає неприйнятним.

У відповідь косовські серби оголосили про припинення участі в органах державної влади й поліції на півночі Косова, починаючи з поліції. З 5 листопада пішли у відставку глави муніципалітетів Північна Митровиця, Зубин Поток, Лепосавич і Звечан.

В Євросоюзі вважають, що Сербія та Косово перебувають на межі небезпечної кризи, і закликають обидві сторони виконати свої зобов'язання в рамках діалогу між Белградом і Приштиною.

Читайте також: Сербія йде на загострення: чи призведе її ультиматум до нової війни у Косові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: