У нейтральній Австрії зацікавились участю в європейській системі колективної ППО

Середа, 16 листопада 2022, 20:31

Міністерка оборони Австрії Клаудія Таннер підтримала участь своєї країни в загальноєвропейській системі протиповітряної оборони "Небесний щит", яка розгортається в межах Північноатлантичного Альянсу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Die Presse.

"Я хотіла б порушити питання про те, що ми також повинні зробити це в межах Європейського Союзу", – сказала Таннер у вівторок, коментуючи обговорення "Небесного щита", наголосивши, що дискусії мають здійснюватися в межах ЄС, а не НАТО.

Вона зауважила, що Австрія вже тісно співпрацює з Німеччиною, яка й ініціювала створення європейської системи ППО, а також спільно з Італією здійснює підготовку пілотів.

Глава австрійського Міноборони водночас наголосила, що військову співпрацю країни регулюють конституційні обмеження.

"Австрія запрошується до участі", – відповіла міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт.

Ідея Таннер викликала суперечливі відгуки в Австрії. Представник "Зелених" Давід Штегмюллер, приміром, її оцінив позитивно. За словами речника партії, існує необхідність "співпраці у сфері протиповітряної оборони, щоб разом бути успішними" та гарантувати безпеку Європи.

Водночас у Соціал-демократичній партії Австрії висловили занепокоєння, оскільки участь у "Небесному щиті" може не відповідати австрійській політиці нейтралітету, і закликали перевірити це Конституційний суд.

А права Австрійська партія свободи різко розкритикувала Таннер, нагадавши про свою вимогу призупинити сплату Віднем внеску за членство в ЄС та до Європейського фонду миру та перестати направляти Україні зброю.

Нагадаємо, у жовтні 15 європейських країн, які є членами НАТО, розпочали проєкт "Небесний щит" зі створення покращеної європейської системи протиповітряної оборони.

Проєкт має допомогти закрити існуючі прогалини у нинішньому захисному щиті для Європи. Проблеми існують, наприклад, у сфері балістичних ракет, які досягають великих висот на своїй траєкторії, а також у захисті від безпілотників і крилатих ракет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: