Молдова: партія Додона і союзники ініціювали вотум недовіри міністру юстиції

Четвер, 17 листопада 2022, 12:26

У Молдові блок соціалістів та комуністів ініціював простий вотум недовіри Мін’юсту і міністру юстиції Серджіу Литвиненко.

Про це повідомляє Newsmaker, пише "Європейська правда".

Депутати вимагають виключити міністра юстиції зі складу Вищої ради прокурорів та скасувати результати останніх конкурсів, за підсумками яких призначали очільників органів прокуратури - посилаючись на отримані хакерами нібито переписки Литвиненка, що можуть свідчити про втручання у процедури. 

Призначити дату розгляду ініціативи мають протягом наступних двох тижнів.

Приводом для вотуму недовіри стали злиті у мережу нібито повідомлення з особистого листування міністра, до якого хакери отримали доступ після зламу його Telegram. Значна частина цих повідомлень стосуються конкурсу на посаду очільника Антикорупційної прокуратури та діяльності Вищої ради прокурорів. 

Литвиненко стверджує, що оприлюднена інформація вирвана з контексту і має на меті дискредитувати його. 

Нагадаємо, у спецслужбі Молдови заявили, що, за попередніми даними, витік інформації з Telegram-каналів молдовських топ-політиків був справою рук спецслужб інших країн, а головними підозрюваними є вихідці з РФ.

Як відомо, останнім часом у Молдові активізували свої антиурядові протести проросійська Партія соціалістів експрезидента Ігоря Додона і популістська партія "Шор", яка стає все більш успішним їхнім конкурентом за роль "головного союзника" Росії у Молдові. 

У зв’язку з цим в уряді ініціювали подання до Конституційного суду про визнання партії "Шор" незаконною через її фінансування коштами незрозумілого походження. 

"ЄвроПравда" детально розповідала про це у відеоблозі та у статті: Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: