Парламент Естонії відхилив пропозицію заборонити використання російської в публічній сфері

Четвер, 17 листопада 2022, 17:14

Парламент Естонії (Рійгікогу) відхилив подані фракцією консервативної партії EKRE пропозиції внести поправки до законодавства, які дозволили б публічно-правовим і приватноправовим юридичним особам використовувати тільки державну мову в діяльності, спрямованій на населення Естонії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

Згідно з пропозицією, до естонського тексту можна було додати переклад іноземною мовою, але не російською. Водночас естонський текст мав бути на першому місці і краще проглядатися, ніж текст іноземною мовою. Крім того, мали бути забезпечені контроль за дотриманням вимог і відповідальність.

"Проблема, за нашою оцінкою, полягає в тому, що Естонія дедалі більше й більше стає англомовною та російськомовною. Естонці все більше стикаються з тим, що не можуть вести справи естонською мовою", - сказав голова Естонської консервативної народної партії (EKRE) Мартін Хельме.

"Основною причиною цього є, звичайно, імміграція з Росії та України. Величезна маса людей, які прибули до Естонії протягом цього року, перевищує всі показники імміграції, які у нас коли-небудь були. І всі ці люди абсолютно не володіють естонською мовою. Російськомовні люди, які живуть тут довгі роки, а також після відновлення незалежності республіки, здебільшого тією чи іншою мірою говорять естонською. А ті, хто приїхав сюди останніми місяцями - абсолютно безмовні. Мене абсолютно не цікавить, як вони тут будуть справлятися з вирішенням своїх проблем, мене хвилює тільки, як естонцям буде скоро в Естонії", – зазначив він.

За словами депутата Рійгікогу, центриста Яака Ааба, найімовірніше, йдеться про передвиборчу кампанію, але при цьому важко зрозуміти, чого домагається EKRE.

"З одного боку, вони намагаються залучати виборців з російськомовного середовища. З іншого боку - запропонували заборонити використовувати російську мову скрізь: в установах державних і місцевих самоврядувань, на підприємствах. Тобто навіть інформацію не можна давати російською мовою, що було важливо, наприклад, під час коронавірусу, під час кризових ситуацій. Найдивовижніше, що може бути переклад якихось текстів будь-якою іншою іноземною мовою, тільки не російською. Це абсурдна пропозиція", - сказав Ааб.

Голова конституційної комісії Рійгікогу, соціал-демократ Едуард Одинець також вважає, що пропозиція EKRE є абсурдною. "Це означає заборону на використання російської мови на території Естонії. Така пропозиція і поведінка партії EKRE мені абсолютно незрозуміла", - сказав Одинець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.