Президент Литви: Європі час визнати злочини комунізму

Четвер, 17 листопада 2022, 17:57

Президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що військова агресія Росії проти України, супроводжувана дезінформацією і спробами переписати історію, спонукає Європу переосмислити своє минуле й дати точнішу оцінку злочинам комуністичних режимів.

Про це він сказав під час міжнародної конференції "Гібридна війна Росії проти демократичного світу: виклик європейській політиці пам'яті", яка відбулася в четвер у Празі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

"Настав день, коли Європа повинна нарешті визнати злочини, пов'язані з двома основними тоталітарними ідеологіями - нацизмом і комунізмом", - сказав Науседа, висловивши жаль, що знання про злочини режиму Радянського Союзу і пам'ять про його жертви ще не знайшли належного місця в історичній свідомості Європи.

Президент звернув увагу учасників конференції на те, що Росія зневажає основні правила міжнародного співіснування, проводячи імперську загарбницьку політику, підкріплену геноцидною риторикою.

Це призводить до воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Науседа пов'язав це з історичними уроками, які не були засвоєні після Другої світової війни, коли міжнародне співтовариство вважало за краще проігнорувати агресивну поведінку Радянського Союзу в його союзі з нацистською Німеччиною.

"Ми всі живемо у світі, який був створений на попелищі Другої світової війни. Однак той самий руйнівний конфлікт все ще триває, якщо не в реальності, то у свідомості людей. Він усе ще триває як частина гібридної війни Росії проти демократичного Заходу", - зазначив президент.

Він наголосив, що на відміну від Західної Європи, де Друга світова війна закінчилася 1945 року, з країн Центральної та Східної Європи, включно з Литвою, окупаційні війська були виведені тільки наприкінці XX століття, у Росії пам'ять про Другу світову війну й досі інструментально використовується для виправдання злочинів сталінського режиму, як і нових репресій у наші дні.

"Заявляючи, що велика мета виправдовує навіть найжорстокіші засоби, нинішній режим знімає із себе відповідальність", - сказав президент, додавши, що нинішній російський режим іде стопами радянського диктатора Йосипа Сталіна, коли переписує історію, щоб здобути більше влади та розширити національну міць Росії за рахунок сусідніх країн.

"Останнім часом ми спостерігаємо наполегливий наступ на зусилля розкрити правду про злочини радянського тоталітарного режиму. І ми повинні протистояти цьому", - сказав президент, наголосивши на необхідності боротися з організованою брехнею і глибше вивчати тоталітарне минуле.

За словами глави держави, необхідно розвивати історичні дослідження та освітні програми в усій Європі, а точна оцінка і розуміння комуністичного минулого мають стати частиною політичних дискусій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.