Ізраїль таємно переказав державі НАТО мільйони доларів на "стратегічні матеріали" для України - ЗМІ

Четвер, 17 листопада 2022, 18:23

Під тиском адміністрації США Ізраїль нещодавно погодився профінансувати закупівлю "стратегічних матеріалів" на мільйони доларів США для України.

Про це повідомило видання Haaretz з посиланням на джерела, пише "Європейська правда".

Три високопоставлені європейські дипломатичні чиновники розповіли виданню, що кілька тижнів тому Сполучені Штати звернулися до ізраїльського уряду та підштовхували його до об'єднання з НАТО та країнами Заходу у боротьбі проти Росії та президента Владіміра Путіна.

В Ізраїлі знову пояснили, чому не можуть надати Україні ППО: самим не вистачає

За словами європейських посадовців, американці хотіли, щоб Ізраїль поставив Україні протиповітряні батареї. Однак після переговорів між двома урядами та після обговорення між ізраїльськими лідерами та службами безпеки було вирішено натомість профінансувати "стратегічні матеріали".

За словами офіційних осіб, це рішення схвалили прем'єр-міністр Яїр Лапід та міністр оборони Бені Ганц. В апараті Лапіда та міноборони відмовилися коментувати цю інформацію, зазначає видання.

Платіж у розмірі кількох мільйонів доларів було переведено державі-члену НАТО, яка бере активну участь у постачанні військової техніки в Україну. 

Ця держава-член закупила стратегічні матеріали та надіслала їх до України. Джерела, які говорили на умовах анонімності, також просили не вказувати конкретні стратегічні матеріали.

Посол України бачить шанс на зміну позиції Ізраїлю щодо військової допомоги

Крім того, виданню стало відомо, що міністерство оборони Ізраїлю нещодавно пом'якшило свої правила та погодилося з тим, що члени НАТО, такі як Британія, можуть постачати Україні системи озброєнь, які містять ізраїльські компоненти - наприклад, оптико-електронні системи та системи управління вогнем.

Джерела в США раніше повідомляли, що Ізраїль допомагає Україні розвідувальним обладнанням. Однак міністр оборони України Олексій Резніков спростував це минулого місяця в інтерв'ю виданню.

Ізраїль попросив усі сторони, які беруть участь у угоді щодо стратегічних матеріалів, не розкривати її публічно, щоб не розсердити Путіна.

Раніше посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявляв, що бачить "певні передумови" для того, щоб позиція Тель-Авіва щодо постачання зброї Києву змінилася після парламентських виборів 1 листопада, на яких перемогу здобув блок правих партій на чолі з колишнім прем'єром Біньяміном Нетаньягу.

Україна просила Ізраїль про невідкладне надання систем ППО на тлі постачання Іраном безпілотників Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.