Молдова: хакери виклали нібито зламану переписку міністерки внутрішніх справ

П'ятниця, 18 листопада 2022, 12:22

Невідомі опублікували повідомлення, які можуть бути листуванням міністерки внутрішніх справ Анни Ревенко з колегами.

Про це повідомляє Newsmaker, пише "Європейська правда".

Повідомлення, які видають за листування Ревенко, з’явилися на тому ж сайті, де хакери опублікували інші нібито зламані переписки молдовських посадовців, у тому числі міністра юстиції Серджіу Литвиненко. Це 422 чати нібито з її особистого листування, у тому числі з чинним та колишнім очільниками інспекторату поліції. 

Поки ані міністерка, ані відомство не коментували інцидент. 

Нагадаємо, 9 листопада хакери зламали офіційні Telegram-канали президентки Маї Санду та віцепрем’єра Андрея Спину, розмістивши там свої повідомлення, а також, схоже, зламали акаунт міністра юстиції Серджіу Литвиненко. 

Прем’єрка Наталія Гаврилиця сказала, що пов’язує це з тим, що саме Литвиненко ініціював подання до Конституційного суду про заборону партії "Шор", яка проводить масштабні антивладні протести. Литвиненко каже, що опубліковані лише фрагменти його переписки і багато розмов вирвані з контексту.

У наступні дні стало відомо про злам акаунтів ще низки посадовців - радника Санду Доріна Речана, керівника Генінспекторату поліції Віорела Чернеуцану.

У спецслужбі Молдови заявили, що, за попередніми даними, витік інформації з Telegram-каналів молдовських топ-політиків був справою рук спецслужб інших країн, а головними підозрюваними є вихідці з РФ.

Як відомо, останнім часом у Молдові активізували свої антиурядові протести проросійська Партія соціалістів експрезидента Ігоря Додона і популістська партія "Шор", яка стає все більш успішним їхнім конкурентом за роль "головного союзника" Росії у Молдові. 

ЄвроПравда детально розповідала про це у відеоблозі та у статті: Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.