У Фінляндії конфіскували три приватні літаки, якими могли користуватися підсанкційні росіяни

П'ятниця, 18 листопада 2022, 13:18

У Фінляндії конфіскували три приватні літаки за підозрою у тому, що ними користувалися громадяни Росії із санкційного списку.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

Літаки експлуатує фінська Polar Aviation Öy. Журналістське розслідування Yle раніше опублікувало дані, що літаки можуть належати російському бізнесмену Сєргєю Грищенку. Також є припущення, що компанія пов’язана з олігархом Геннадієм Тимченком, який одночасно громадянин і РФ, і Фінляндії. У Polar Aviation це заперечують. 

Відомство, яке здійснило конфіскацію - Управління зі стягнення боргів - не розкрило деталей своїх підозр з приводу того, що літаками могли користуватися підсанкційні особи. 

Рішення прийняли після того, як компанія відмовилася надати фінським органам списки пасажирів літаків за 2021-2022 роки - на перший запит відповіли відмовою, а після другого надали неповні списки. У Polar Aviation називають рішення помилковим і наполягають, що надали усі документи. 

Конфісковані літаки перебувають у реєстрі повітряних суден у Фінляндії з серпня 2021 року та відтоді виконали десятки рейсів, зокрема до Відня, Гамбурга, Дубаю, до Марокко та Італії. 

Загалом з лютого 2022 Управління у зв’язку із санкціями вжило заходів щодо власності загальною вартістю близько 200 млн євро.  

Як повідомлялося, серед заарештованих у Фінляндії російських активів - власність бізнесменів Геннадія Тимченка, Аркадію Воложа, Бориса та Аркадія Ротенбергів.

За даними Politico, загалом у ЄС заморозили російські активи на суму 68 мільярдів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.