У Латвії російськомовні намагаються уникнути іспиту на знання державної мови

П'ятниця, 18 листопада 2022, 15:25

У Латвії негромадяни все частіше намагаються уникнути іспиту на знання державної мови, оскільки з вересня в цій країні  для роботи необхідно довести володіння латиською мовою.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє латвійська телевізійна програма "4. studija".

Зокрема, негромадяни намагаються отримати довідку в лікаря про діагноз, через який вивчити мову неможливо.

"Кількість охочих скласти іспит з мови на рівень А2 значно збільшилася. У грудні іспит хочуть скласти майже вчетверо більше осіб, ніж у жовтні", - йдеться в повідомленні керівника відділу перевірки знання державної мови Державного центру змісту освіти Анти Лазаревої.

З 1 вересня 2023 року всі посвідки на проживання, видані громадянам РФ, будуть недійсними. Для їх продовження необхідно скласти іспит на знання державної мови або пройти процес натуралізації, ставши громадянином Латвії.

"Громадяни Росії та негромадяни виявляють великий інтерес до процесу натуралізації. Люди пишуть електронні листи, телефонують, дуже активно відвідують інформаційні дні. Якщо вони прожили в Латвії п'ять років і мають законне джерело засобів до існування, то вони також повинні бути в змозі пройти всі тести на знання державної мови, бути знайомими з культурою, історією та конституцією Латвії", - каже керівник відділу зв'язку з громадськістю Управління у справах громадянства та міграції Мадара Пуке.

Однак деякі люди хочуть уникнути іспиту й отримати довідку від лікаря про неможливість вивчення мови.

"Зараз це стало дуже актуально - багато хто приходить із безглуздими діагнозами, які точно не заважають вивченню мови, і просять звільнення від іспиту. Люди намагаються давати хабарі, пропонувати конверти за допомогу. Найабсурдніші діагнози, які на думку пацієнтів можуть завадити вивченню мови, - це простатит і високий кров'яний тиск. З того, що я з'ясував, звільнення від іспиту можна отримати, якщо людина має деменцію або якісь проблеми з психічним здоров'ям", - прокоментував тему практикуючий лікар, який побажав не називати своє ім'я.

Нагадаємо, Дирекція безпеки дорожнього руху Латвії з 1 жовтня заборонила складати іспит з водіння автомобілем російською мовою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: