ЄС запросив лідерів Сербії та Косова, щоб обговорити вирішення кризи на Балканах

П'ятниця, 18 листопада 2022, 18:09

Європейський Союз запросив президента Сербії Александара Вучича й прем’єр-міністра частково визнаного Косова Альбіна Курті до Брюсселя для пошуку "вирішення найбільш серйозної з 2013 року кризи".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на РТС.

Як заявив на брифінгу в п’ятницю речник Європейської комісії Петер Стано, в Брюсселі сподіваються, що Вучич і Курті "зможуть приїхати якнайшвидше" через "нагальність ситуації, щоб знайти європейське вирішення".

"Сподіваємось, що вони зможуть дуже швидко прибути, щоб ми змогли вирішити проблему до 21 листопада, а не після, як сказав високий представник ЄС із питань зовнішньої політики Жозеп Боррель", – додав він.

В офісі президента Сербії підтвердили РТС, що отримали запрошення від Брюсселя приїхати для переговорів, але не уточнили, чи прийняв його Вучич.

Серби після демаршу повернулися в парламент Косова, щоб "не допустити конституційного перевороту"

Нагадаємо, напруженість між Приштиною і Белградом зросла після того, як уряд Косова оголосив про обов’язкове переведення сербських водіїв на косовські реєстраційні знаки Косова з 21 листопада, що Сербія вважає неприйнятним.

У відповідь косовські серби оголосили про припинення участі в органах державної влади й поліції на півночі Косова, починаючи з поліції. З 5 листопада пішли у відставку глави муніципалітетів Північна Митровиця, Зубин Поток, Лепосавич і Звечан, у них проведуть повторні вибори.

У Євросоюзі вважають, що Сербія та Косово перебувають на межі небезпечної кризи, і закликають обидві сторони виконати свої зобов'язання в рамках діалогу між Белградом і Приштиною.

Читайте також: За крок до вибуху: чи вдасться ЄС зупинити масштабний конфлікт між Сербією та Косовом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.