Фінляндія розпочне будувати паркан на кордоні з РФ на початку наступного року

П'ятниця, 18 листопада 2022, 19:38

Будівництво запланованого паркану з колючого дроту вздовж довгого кордону Фінляндії з Росією розпочнеться на початку наступного року.

Про це заявили в п'ятницю представники фінської прикордонної служби на тлі занепокоєння в північній країні зміною безпекового середовища в Європі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Початкова трикілометрова ділянка паркану буде зведена в пункті перетину кордону в східному місті Іматра до літа 2023 року. Згодом вона буде розширена до максимальної довжини 200 кілометрів.

Кордон Фінляндії з Росією довжиною 1340 кілометрів є найдовшим серед країн-членів Європейського союзу.

У жовтні прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що серед законодавців існує консенсус щодо будівництва паркану для покриття частини кордону з Росією в рамках проєкту, який, за оцінками, буде коштувати в цілому 380 мільйонів євро і який планується завершити до 2026 року.

За словами Марін, основною метою паркану буде допомога прикордонникам у моніторингу та запобіганні можливої широкомасштабної нелегальної міграції, яка розглядається як гібридна загроза з боку Москви.

Її уряд публічно не називав війну Росії в Україні або рішення Фінляндії вступити до НАТО як причину будівництва паркану. Але Гельсінкі стурбований розвитком подій як в Росії, так і в Україні, а також погрозами Москви про відплату в разі приєднання Фінляндії до військового альянсу.

Політики та експерти кажуть, що немає сенсу - або навіть можливості - зводити паркан по всій довжині довгого східного кордону Фінляндії, який проходить в основному через густі ліси. Подекуди фінсько-російський кордон позначений лише дерев'яними стовпчиками з невисокими парканами, призначеними для зупинки бродячої худоби.

Паркан, спочатку запропонований фінською прикордонною службою, планується будувати поетапно.

Він буде зведений переважно на південному сході Фінляндії, де відбувається більшість прикордонного руху до Росії і з Росії, але короткі ділянки також будуть побудовані в північній Карелії і в арктичному регіоні Лапландії.

Полковник Веса Блумквіст, командувач прикордонної служби на південному сході Фінляндії, сказав, що після завершення будівництва паркан значно посилить прикордонний контроль.

"Паркан дає прикордонним патрулям більше часу для реагування, виявляючи рух людей і запобігаючи, сповільнюючи і спрямовуючи рух", - йдеться в заяві Блумквіста.

Паркан буде заввишки три метри з продовженням колючого дроту зверху. Крім інтенсивного патрулювання, фінська прикордонна служба в даний час використовує електронні та інші пристрої для моніторингу прикордонної діяльності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.