Албанія приєдналася до Механізму цивільного захисту ЄС

П'ятниця, 18 листопада 2022, 19:41

Єврокомісар із кризового реагування Янез Ленарчич підписав із албанським міністром оборони Ніко Пелеші угоду про приєднання Албанії до Механізму цивільного захисту Європейського Союзу.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Як повноправний член Механізму цивільного захисту ЄС Албанія зможе не лише отримувати негайну підтримку, але й направляти допомогу країнам, що постраждали від катастроф.

У Європейській комісії зазначають, що це "сприятиме посиленню та покращенню координації реагування на кризові ситуації в Європі та світі в цілому".

До набуття членства в Механізмі цивільного захисту ЄС Албанія вже отримувала підтримку блоку, зокрема після руйнівного землетрусу в листопаді 2019 року та лісових пожеж протягом останніх місяців літа 2022-го.

Механізм цивільного захисту ЄС спрямований на посилення співпраці між усіма країнами ЄС та вісьмома державами-учасницями (Ісландія, Норвегія, Сербія, Північна Македонія, Чорногорія, Туреччина, Боснія і Герцеговина, Албанія) у сфері цивільного захисту з метою покращення запобігання, готовності та реагування на катастрофи.

З моменту створення у 2001 році Механізм цивільного захисту ЄС відреагував на понад 600 запитів про допомогу в ЄС та за його межами.

Напередодні учасником Механізму цивільного захисту ЄС стала Молдова. Україна також прагне долучитися до нього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.