Латвія продовжила режим надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю

Середа, 2 листопада 2022, 15:30

Незважаючи на заперечення міністерства юстиції, уряд Латвії підтримав збереження режиму надзвичайної ситуації в краях, що межують із Білоруссю, до 10 лютого наступного року.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє канал LSM.

Через потік мігрантів боку Білорусі надзвичайну ситуацію в прикордонних з нею самоврядних краях оголосили 11 серпня минулого року, в цьому ж листопаді закінчується термін чергового продовження цього режиму. МВС же запропонувало продовжити його знову і уряд його підтримав: до 10 лютого в Лудзенському, Краславському, Аугшдаугавському краях і Даугавпілсі збережеться надзвичайна ситуація.

Рішення не було одноголосним, тому що міністерство юстиції виступало проти продовження. Відомство вважає, що для нього немає правового підґрунтя, оскільки НС - це особливий тимчасовий режим, а в перерахованих самоврядних органах він діє вже більше ніж рік, тобто досить довгий термін, щоб виправити "звичайне" нормативне регулювання, якщо воно в нинішньому вигляді не дає змоги забезпечити недоторканність кордонів країни і запобігти нелегальній міграції.

На це прем'єр-міністр Кріш'яніс Каріньш зауважив, що аргументи Мін'юсту зрозумілі, тож наступному міністру внутрішніх справ може бути доручено справді змінити нормативну базу так, щоб не треба було знову і знову продовжувати НС.

Зараз на кордоні з Білоруссю триває будівництво паркану. У середині жовтня були готові 14 км, на ще 40 км йшло будівництво, а загальна протяжність латвійсько-білоруського кордону 1 173 км.

У нещодавній доповіді організації з прав людини Amnesty International  стверджується, що біженців і мігрантів на кордоні Латвії довільно затримують, піддають тортурам і змушують "добровільно" повертатися до своїх країн. МВС і Прикордонна охорона ці звинувачення категорично заперечують. Омбудсмен Юріс Янсонс ще в серпні заявляв, що твердження Amnesty International про жорстоке поводження з мігрантами на латвійському кордоні неправдиві.

У серпні ж у листі, адресованому міністру внутрішніх справ Латвії, комісар із прав людини Ради Європи Дуня Міятович висловила стурбованість у зв'язку з повідомленнями про жорстоке поводження латвійських прикордонників із мігрантами на білоруському кордоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.