У Брюсселі проходять переговори лідерів Сербії й Косова у спробі уникнути загострення

Понеділок, 21 листопада 2022, 11:52

У Брюсселі 21 листопада проходять переговори лідерів Сербії і Косова за посередництва ЄС у спробі уникнути загострення у Косові через поетапну заборону сербських автомобільних номерів. 

Про це повідомляє РТС, пише "Європейська правда". 

Зустріч почалася о 9 годині ранку, хоча спершу повідомлялося, що переговори плануються з восьмої. У них беруть участь президент Сербії Александар Вучич, прем’єр Косова Альбін Курті, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель та спецпредставник Євросоюзу Мирослав Лайчак. 

Спершу відбулася розмова європейських дипломатів з Вучичем, потім - з Курті, після цього - спільні переговори. 

Після зустрічі очікується заява Борреля для преси.  

Нагадаємо, з 21 листопада влада Косова почне штрафувати косовських сербів, чиї автомобілі не отримали національних косовських номерів. Вимогу перереєстрації автомобілів Приштина відкладала багато років поспіль через протести косовських сербів, але цього разу у Косові вирішили більше не йти на поступки. Косовські серби у відповідь почали виходити з місцевих органів влади та поліції і погрожують протестами одразу після перших штрафів.  

18 листопада у ЄС запропонували президенту Сербії Александару Вучичу та прем’єру Косова Альбіну Курті терміново, ще до 21 листопада, приїхати до Брюсселя на переговори у спробі уникнути кризи.

Детальніше про це - у статті ЄвроПравди За крок до вибуху: чи вдасться ЄС зупинити масштабний конфлікт між Сербією та Косовом

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.