Столтенберг очікує рішення про збільшення видатків на оборону державами НАТО

Понеділок, 21 листопада 2022, 16:13

Країни-члени НАТО наступного року можуть вирішити витрачати на свою оборону більше, ніж встановлені нині 2% від ВВП, коли вони зустрінуться на наступному саміті у Вільнюсі в липні 2023 року.

Про це заявив у понеділок генсек НАТО Єнс Столтенберг, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

"Я очікую, що так чи інакше, хоча ймовірно 2% і будуть збережені, вони будуть збережені швидше як мінімум, а не стеля витрат на оборону", - заявив генеральний секретар НАТО Столтенберг під час візиту до Мадрида.

"Це переговори, які триватимуть, але я абсолютно впевнений, що амбіції так чи інакше будуть збільшені, тому що зараз усі бачать необхідність додаткових інвестицій", - додав він.

"Я не можу точно сказати вам, що погодять наші союзники, коли справа стосується формулювання зобов'язань щодо видатків на оборону на наступне десятиліття або близько того… Але я очікую, що це буде ще сильніше зобов'язання щодо збільшення видатків на оборону", - сказав Столтенберг. 

У відповідь на анексію Росією українського півострова Крим у 2014 році лідери країн НАТО погодилися витрачати щонайменше 2% економічного виробництва на оборону з 2024 року.

Після вторгнення Росії до України у лютому цього року багато союзників збільшили свої військові витрати.

Наступна зустріч глав держав і урядів НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.