Переговори Сербії та Косова у Брюсселі провалилися, ЄС закликає уникати ескалації

Понеділок, 21 листопада 2022, 17:28

Сербія і Косово не змогли досягти згоди на переговорах за посередництва Європейського Союзу щодо суперечки про автомобільні номерні знаки.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після переговорів у Брюсселі з президентом Сербії Александаром Вучичем та прем'єром Косова Альбіном Курті, пише "Європейська правда".

"Після багатьох годин обговорення дві сторони не дійшли згоди щодо спільного рішення сьогодні… Ми виклали пропозиції, які можуть дозволити уникнути ескалації. Президент Вучич прийняв їх, але прем'єр-міністр Курті не прийняв", - сказав Боррель.

Він заявив, що просить владу Косова негайно призупинити рішення щодо номерних знаків автомобілів, а від Сербії очікує призупинення видачі нових номерів.

"Це була наша пропозиція, яку ми майже погодили, але оскільки врешті-решт не вдалося, то я закликаю обидві сторони втілити ці два прохання. Це дасть час сторонам знайти стабільне рішення щодо номерів", - сказав Боррель.

Боррель попередив, що невдалі переговори можуть призвести до ескалації ситуації у Косові, й закликав усі сторони уникати цього.

Нагадаємо, з 21 листопада влада Косова почне штрафувати косовських сербів, чиї автомобілі не отримали національних косовських номерів. Вимогу перереєстрації автомобілів Приштина відкладала багато років поспіль через протести косовських сербів, але цього разу у Косові вирішили більше не йти на поступки.

Косовські серби у відповідь почали виходити з місцевих органів влади та поліції і погрожують протестами одразу після перших штрафів.  

18 листопада у ЄС запропонували Вучичу та Курті терміново, ще до 21 листопада, приїхати до Брюсселя на переговори у спробі уникнути кризи.

Детальніше про це - у статті ЄвроПравди За крок до вибуху: чи вдасться ЄС зупинити масштабний конфлікт між Сербією та Косовом

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.