Затримані у Швеції ймовірні шпигуни виявились емігрантами з Росії

Вівторок, 22 листопада 2022, 18:24

Чоловік та жінка, яких у вівторок затримала поліція безпеки Швеції у справі про серйозне шпигунство, виявилися парою із Росії, що жила тихим життям у передмісті Стокгольма.

Про це пише шведське видання Aftonbladet, повідомляє "Європейська правда".

Відомо, що чоловік і жінка одночасно емігрували з Росії на початку 2000-их. Спочатку вони жили в квартирі, але кілька років тому переїхали на віллу у передмісті Стокгольма. 

Пара жила тихим життям і сусіди кажуть, що вони були "такими, як усі", хоча й не надто товариськими. Тепер поліція безпеки підозрює, що вони десять років шпигували на користь іноземної держави.

Дії чоловіка кваліфікують як "грубу розвідувальну діяльність проти Швеції". Згідно з документами окружного суду, його також підозрюють у шпигунстві за третьою країною. Жінку підозрюють в тому, що вона виступала як спільниця.

Відомо, що пара мала бізнес у Швеції з імпорту та експорту, серед іншого, електронних компонентів та промислових технологій з оборотом понад 30 мільйонів крон на рік.

Згідно з інформацією, наданою виданню, чоловіка підозрюють у тому, що він міг використовувати компанії як основу для незаконної розвідувальної діяльності.

Згідно з офіційними документами, компанія чоловіка в минулому перебувала під пильною увагою. У 2016 році податкова служба Швеції отримала дозвіл провести обшук у будинку пари, щоб зібрати докази в рамках розслідування податкових злочинів. Податкове агентство Швеції виявило, що компанії мають складну структуру власності, яка веде до податкових гаваней за кордоном.

Як повідомлялося, поліція безпеки Швеції провела операцію в районі Стокгольма у вівторок вранці і затримала двох осіб у справі про серйозну незаконну розвідувальну діяльність.




Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.