Канцлер Австрії обіцяє не блокувати приєднання Хорватії до Шенгену

Середа, 23 листопада 2022, 14:55

Канцлер Австрії Карл Негаммер пом'якшив позицію щодо вето на вступ Хорватії до Шенгенської зони напередодні ключового візиту до Загреба в середу.

Про це пише Euractiv, повідомляє "Європейська правда".

Австрія переживає збільшення потоку неукраїнських біженців, вдвічі більше, ніж у 2021 році. Як наслідок, консервативна ÖVP посилює жорсткість і шукає альянси - в тому числі з Хорватією.

У вівторок Негаммер був змушений пом'якшити погрозу міністра внутрішніх справ Герхарда Карнера накласти вето на вступ Хорватії до Шенгенської зони.

"З боку Хорватії ми майже не відчуваємо міграційного тиску. Оскільки охорона хорватських кордонів є зразковою, я не бачу тут жодної проблеми. Країни голосуються індивідуально", - сказав він.

Негаммер наполягає на тому, що Європа без внутрішніх кордонів покладається на міцні зовнішні кордони, і розширення Шенгенської зони буде "неправильним сигналом", поки зовнішні кордони Європи залишаються незахищеними.

Європейська комісія закликала розширити Шенгенську зону за рахунок Болгарії, Румунії та Хорватії, оскільки ці три країни відповідають критеріям блоку для входження в зону без кордонів.

Раніше повідомлялося, що через спротив окремих країн-членів ЄС може не прийняти Болгарію до Шенгенської зони одночасно з Румунією та Хорватією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.