Генсек РЄ нагадала про проблеми українок, постраждалих від сексуального насильства окупантів

Четвер, 24 листопада 2022, 12:38

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич нагадала про те, що в Україні повідомляють про численні випадки сексуального насильства з боку російських військових та що постраждалі потребують допомоги. 

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву вона опублікувала перед Міжнародним днем боротьби з насильством щодо жінок, який відзначають 25 листопада.  

Генсек констатувала, що протягом 9 місяців війни надходить все більше повідомлень про такі випадки. "На жаль, історія повторюється. Згвалтування та інші форми сексуального насильства з боку комбатантів під час збройних конфліктів - настільки ж давні явища, як самі війни", - зазначила Пейчинович-Бурич.

Вона зазначила, що більшість українців, які вимушено виїхали за кордон - це жінки, дівчата й малі діти, і для цієї категорії також підвищений ризик зазнати сексуального насильства чи потрапити в руки торговців людьми. 

"Для тих, хто вже постраждав від таких злочинів, ми маємо подвоїти зусилля, щоб покращити допомогу, яка їм надається, і ми маємо бути готові до подальшої допомоги", - додає вона. 

Пейчинович-Бурич зазначила, що ті, хто зазнав сексуального насильства, потерпають від широкого спектру проблем – від психологічної травми й приниження до наслідків для фізичного здоров’я та небажаної вагітності. 

"Лікарні й медичний персонал мають бути забезпечені необхідним для того, щоб реагувати на випадки зґвалтування у рамках скоординованого реагування багатьох служб; має забезпечуватися судово-медична експертиза, екстрена й довгострокова підтримка для роботи з травмою. Особи, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, серед біженців повинні мати доступ до такої підтримки тією мовою, яку розуміють і якою їм комфортно спілкуватися. З попередніх конфліктів відомо, що спеціалізована допомога необхідна для роботи з травмою, щоб зменшити стигму та запобігти вторинній віктимізації, що може розвинутися з часом", - зазначає генсек Ради Європи. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.