Російська нафта впала нижче запропонованого ЄС ліміту цін

Понеділок, 28 листопада 2022, 19:49

Провідна марка російської нафти Urals знову впала в ціні, що стало нагадуванням про проблеми, з якими стикаються дипломати Європейського союзу, які ведуть переговори про рівень цін, на якому можна обмежити експорт Москви.

Про це пише Bloomberg, повідомляє "Європейська правда".

Ключовий для Росії сорт нафти Urals подешевшав до 51,96 долара за барель у порту Приморськ на Балтійському морі. На таку саму суму і до такого ж рівня впала ціна в Новоросійську на Чорному морі.

Наприкінці минулого тижня дипломати ЄС обговорювали питання про введення обмеження на продаж російської нафти в діапазоні від 65 до 70 доларів за барель. Переговори можуть поновитися в понеділок. Будь-якому покупцеві, який заплатить більше встановленого ліміту, не буде дозволено використовувати європейські судна або європейську страховку, що відповідає галузевим стандартам.

Але проблема в тому, що деякі країни ЄС, включно з Польщею, наполягають на нижчому рівні ліміту, ніж $65-70, щоб покарати Кремль за війну в Україні. Греція, яка є найбільшою у світі державою, що володіє нафтовими танкерами, навпаки, вважала за краще б встановити високу межу. Що нижча спотова ціна, то більший тиск на користь зниження ліміту.

Дипломатам необхідно дійти єдиної думки, а потім узгоджену ними цифру повинна буде затвердити Група семи. 

Що вищий рівень ліміту, то легше Росії та її клієнтам буде наймати танкери зі стандартним страхуванням.

Нагадаємо, Україна вважає, що обмеженням ціни на російську нафту доцільно встановити на рівні $30-40 за барель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: