Молдова в грудні купуватиме понад половину електроенергії в Румунії

Вівторок, 29 листопада 2022, 19:38

Молдовська компанія Energocom з 1 грудня відновлює закупівлі електроенергії в румунського підприємства Hidroelectrica, за рахунок чого планує покрити понад половину місячної потреби.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"З 1 грудня обсяг електроенергії, що поставляється з Румунії за двосторонніми контрактами, збільшиться до 5100 МВт-год у робочі дні та 5800 МВт-год у вихідні дні з добової потреби близько 10000 МВт-год", – повідомили в Energocom у вівторок.

Закупівельна ціна електроенергії в Hidroelectrica становитиме майже 91 євро за мегават-годину.

Як нагадує NewsMaker, у листопаді Молдова купувала електроенергію на румунській біржі за середньою ціною 231 євро за мегават-годину. За цей місяць Румунія забезпечила дві треті необхідного обсягу споживання електроенергії в Молдові.

Дефіцит електроенергії у Молдові складе 74%, громадян просять економити

Нагадаємо, з 1 листопада Росія скоротила постачання природного газу до Молдови на 50%. Це вплинуло й на електропостачання, від якого працюють дві молдовські електростанції, розташовані на території невизнаного Придністров'я.

У відповідь у Молдові почали імпортувати дорожчу електроенергію з Румунії та збільшили тарифи на неї. Досі Румунія залишається головним джерелом електроенергії для Молдови, оскільки імпорт з України став неможливий після масованих ракетних обстрілів.

Після ракетних ударів РФ по Україні 23 листопада Молдова, яка теж залежить від української енергосистеми, частково опинилася без електропостачання. Опісля у Молдові оголосили, що чекають нових відключень світла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.