Україна може стати членом ЄС в цьому десятилітті - глава МЗС Фінляндії

Вівторок, 29 листопада 2022, 20:42

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто вважає, що Україна може стати членом Європейського Союзу в цьому десятилітті.

Про це він сказав в інтерв'ю "Європейській правді".

"Так, це може статися у цьому десятиріччі. Фінляндія – одна з тих держав, які давно підтримували шлях України до ЄС. Ми також обговорювали з Зеленським і Кулебою, як можна допомогти Україні виконати критерії ЄС. Адже ми розуміємо, що дорога до вступу складна. Тому ваше майбутнє членство в ЄС ми точно підтримуємо", - сказав Хаавісто.

При цьому він нагадав про сумний досвід Західних Балкан, де призупинився рух Албанії та Північної Македонії.

"Спершу була дискусія про назву країни, тепер вони мають проблеми з Болгарією... На жаль, це перетворилося на довгу історію. Сподіваюся, зараз проблема вирішена. І якщо Албанія та Македонія дійдуть до вступу, це змінить також глобальну ситуацію з розширенням ЄС", - додав міністр.

Щодо термінів вступу України в НАТО фінський міністр не став конкретизувати, оскільки його власна країна ще не стала членом Альянсу.

"Як ви знаєте, ми, як країна, запрошена до членства, беремо участь у роботі НАТО як спостерігач. Але є дві групи, до яких нас не запросили: це група щодо ядерної безпеки і щодо розширення. Тому для дипломатії буде краще, щоби я не оголошував позицію Фінляндії з цього питання. Мені не можна цього робити", - сказав він.

Читайте більше в інтерв'ю глави МЗС Фінляндії - "Ми говоримо про ядерну зброю, а лінія фронту нагадує Першу світову війну" 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: