Молдова вперше імпортувала газ через українську схему реверсу

Четвер, 3 листопада 2022, 12:52

Молдова вперше імпортувала газ за реверсною схемою – із заходу на схід.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив у четвер міністр інфраструктури й регіонального розвитку Молдови Андрей Спину.

"Молдова вперше імпортувала природний газ за реверсною системою, із заходу на схід, тим самим розвіявши міф про те, що природний газ і світло можуть надходити лише з Російської Федерації. У середу Energocom закупив 5,6 млн кубометрів природного газу, які були передані через точку Будніце в Словаччині, на кордоні з Україною", - повідомив Спину.

За його словами, цей обсяг газу доповнює резервні запаси, які Energocom створює для забезпечення Молдови природним газом цієї зими.

Тепер поточні запаси природного газу досягли 157 млн кубометрів.

Як повідомлялося, молдовська державна компанія Energocom також закупила на біржі в Румунії на 3 листопада 8,04 ГВт-год електроенергії - це 65% від необхідного Молдові обсягу споживання.

Нагадаємо, на початку осені 2022 року Кремль взявся випробовувати міцність молдовської енергосистеми. У жовтні знизив постачання газу на 30% від контрактного обсягу. А фактично з 1 листопада урізав газ наполовину. Таке урізання означало, що Молдова втрачає також головне джерело електроенергії.

Крім того, через обстріли української інфраструктури Росією Молдова більше не має змоги купувати електроенергію в України.

Читайте також про те, як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.