Командувач ЗС Литви про посилення армії: у нас є час, поки РФ відновлює сили, але його мало

Середа, 30 листопада 2022, 12:41

Командувач Збройних сил Литви Вальдемарас Рупшис сказав, що Литві у нинішніх реаліях потрібно посилювати свою обороноздатність і робити це якнайшвидше. 

Про це він сказав в інтерв’ю суспільному мовнику LRT після зустрічі з топ-командувачем армії США Марком Міллі, пише "Європейська правда".

За його словами, Литва отримала запевнення щодо того, що присутність в країні американських військових буде безперервною, та що США допомагатимуть Литві модернізувати армію. Йшлося про закупівлю зброї американського виробництва, навчання литовських військових та спільні навчання. 

"Ми маємо скористатися часом, коли Росія ще точно не відновила свої спроможності та, можливо, втратила боєздатність у цій війні - але цей час дуже обмежений", - зазначив Вальдемарас Рупшис. 

Як вже повідомлялося, Литва планує придбати у США вісім HIMARS за майже пів мільярда доларів. Також планується закупівля систем моніторингу повітряного простору й протитанкової зброї. 

Проблемою може стати те, що американські виробники зіткнулися з надзвичайно великою кількістю замовлень - для власне армії США, для союзників і для продовження військової підтримки України. 

Рупшис зазначив, що говорив з Міллі також про найбільш нагальні потреби ЗСУ, і це передусім боєприпаси.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.