У Швеції обурились нібито намірами Брюсселя підвищити податок на снус – аж до закликів виходу з ЄС

Середа, 30 листопада 2022, 18:28

Користувачі соцмереж у Швеції почали поширювати хештег #Swexit після публікації в таблоїді про нібито наміри Європейського Союзу підвищити податок на популярний у країні тютюновий продукт – снус.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

У суботу шведський таблоїд Aftonbladet опублікував статтю про те, що Брюссель начебто планує суттєво підвищити акциз на тютюнові продукти в ЄС, у результаті чого податок на снус і, відповідно, його ціна зросте у два рази.

Після цього у Twitter став популярним хештег #Swexit, що означає вихід Швеції з Європейського Союзу, а шведські користувачі соцмереж почали публікувати меми на кшталт "тільки через мій труп", демонструючи прихильність до снусу – продукту, який є легальним лише у Швеції.

До дискусії долучилися й політики: міністерка фінансів Швеції Елізабет Свантессон назвала пропозицію Єврокомісії "нерозумною", а єврокомісарка Ілва Йоганссон, яка представляє Швецію, поговорила з автором пропозиції – єврокомісаром Паоло Джентілоні.

Не уникла обговорення й президентка Європейського парламенту Роберта Метсола, яка була з візитом у Швеції в середу. "Дуже гаряче питання в родині", – сказала вона в коментарі шведському інформагентству TT (чоловік Метсоли родом із Фінляндії).

ЄС хоче заборонити айкоси

Порушивши традицію не коментувати витоки інформації, Європейська комісія офіційно заявила, що ЄС не планує подвоювати податок на снус, оскільки з 1995 року він є нелегальним на території блоку за винятком Швеції – і, таким чином, не підпадає під загальноєвропейські правила оподаткування тютюнових виробів.

"Швеція збереже повну свободу у прийнятті рішень щодо оподаткування та акцизного збору на снус", – заявив представник Єврокомсії на початку цього тижня.

Снус виготовляється зі зволоженого або висушеного тютюну, який обробляють розчином солі й соди, а потім піддають тепловій обробці. Готовий продукт розміщують між яснами й верхньою губою, внаслідок чого людина отримує певну дозу нікотину без диму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: