Косовські серби на знак протесту залишають посади в усіх органах і установах Косова

Субота, 5 листопада 2022, 15:55

Косовські серби на знак протесту проти рішення Приштини про заміну сербських автомобільних номерів вирішили вийти з усіх косовських інституцій.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Балканський оглядач.

Рішення про вихід з усіх косовських інституцій було ухвалене у Звечані, Косово, на зустрічі політичних представників сербів Косово та сербів-працівників косовських установ.

В результаті ухваленого рішення, серби залишають всі органи влади Косово - парламент, уряд, судові органи, поліцію, а також чотири муніципалітети на півночі Косова і Метохії.

Після зустрічі у Звечані група сербських поліцейських символічно зняла форму косовської поліції.

Як було оголошено після зустрічі, рішення залишиться в силі, поки Приштина не відкличе рішення щодо заміни сербських автомобільних номерів на косовські та не сформує Асоціацію сербських муніципалітетів (тобто, не надасть особливого статусу Півночі Косово, де більшість населення складають серби).

Раніше поліцейські-серби відмовлялися штрафувати сербів, що не змінили сербські автономери на косовські. Керівник Північного регіонального відділення поліції Ненад Джурич був відсторонений керівництвом поліції Косово та подав у відставку.

"Щоб бути абсолютно зрозумілим, ми, серби з Косово і Метохії, нікому не погрожуємо, а намагаємося зберегти мир і стабільність, а також наше право на гідне і мирне перебування і виживання на своїх вогнищах. Тому ми вимагаємо, щоб Приштина негайно почала поважати міжнародне право та всі домовленості, укладені в діалозі між Белградом і Приштиною, які були гарантовані самим ЄС", – сказав лідер "Сербського списку" (партії, що представляє косовських сербів) Горан Ракич .

Він закликав косовську владу повернутися до поваги міжнародного публічного права, Брюссельської угоди та всіх інших актів, укладених у рамках діалогу між Белградом і Приштиною, який ведеться на основі мандату Генеральної Асамблеї ООН і з посередництво ЄС.

Нагадаємо, з 1 листопада Косово планувало запровадити обов’язкову перереєстрацію всіх автомобільних номерів на власні. Це рішення впливає на косовських сербів, що досі користуються сербськими номерами авто й так подорожують через адміністративний кордон із Сербією.

Однак влада Косова піддалася міжнародному тиску та пом’якшила своє рішення, щоб уникнути заворушень сербської меншини через це питання.

Тепер у перші три тижні листопада власникам транспортних засобів з нелегальними номерами будуть лише оголошувати догани або попередження. Наступні два місяці їх штрафуватимуть, а ще три місяці, до 21 квітня, діятимуть так звані пробні номери.

Тим не менш, косовські серби ініціювали зустріч із президентом Сербії Александаром Вучичем, і з 1 листопада сербські війська перебувають у стані підвищеної бойової готовності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: