Угорський єврокомісар не зможе заблокувати перехід до переговорів про вступ до ЄС – Стефанішина

Четвер, 1 грудня 2022, 16:21

В уряді не бачать ризиків того, що політичний тиск керівництва Угорщини на єврокомісара з питань розширення Олівера Варгеї може заблокувати шлях України до членства в ЄС.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це під час Київського безпекового форуму заявила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Звичайно, єврокомісар з питань політики розширення має значні повноваження. Проте рішення про виконання Україною семи необхідних реформ прийматимуть інші, профільні єврокомісари. Олівер Варгеї лише зведе їхні висновки в один документ. І, знову таки, остаточне рішення буде прийматися політичним керівництвом ЄС – лідерами всіх країн-членів", - пояснює віцепрем'єрка.

Раніше "Європейська правда" розповідала, що угорський комісар, на переконання Києва, ставить перед собою мету за будь-яку ціну загальмувати рух України до членства. Від цього побічно страждає також Молдова, яку розглядають у парі з Україною, і це може посприяти реваншу Росії у Молдові та створити ще одну точку нестабільності на кордоні ЄС. Цей сценарій, якщо відбудеться, стане масштабною геополітичною поразкою ЄС, йдеться у статті Угорське гальмо. Як Брюссель відкладає подальше зближення України та Молдови з ЄС.

В один із проєктів документів Європарламенту вже внесли фрагмент тексту, в якому висловлюється підозра в упередженості Олівера Варгеї щодо країн-кандидатів та закликають до відповідного розслідування Єврокомісії щодо його поведінки. Втім, позитивне голосування у ключовому комітеті із закордонних справ не є гарантією того, що таке рішення підтримає увесь Європарламент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: