Уряд Словаччини на межі відставки, в парламенті запропонували вотум недовіри

Четвер, 1 грудня 2022, 19:46

Уряд Словаччини наблизився до розвалу після того, як партія, що раніше входила до правлячої коаліції, подала пропозицію щодо проведення вотуму недовіри, який може призвести до позачергових виборів.

Про це пише Bloomberg, повідомляє "Європейська правда"

Партія SaS заявила, що у найближчі кілька днів прагне провести голосування з питання про уряд меншості Едуарда Гегера, доля якого тепер може залежати від кількох незалежних депутатів.

"Цей уряд втратив сенс свого існування. Цей уряд шкодить Словаччині", - заявив журналістам у парламенті лідер партії SaS Ріхард Сулік.

У парламенті зі 150 депутатів для відставки уряду потрібно 76 голосів, тоді як коаліція наразі може розраховувати тільки на підтримку 70 депутатів.

Якщо парламент розпустить уряд, можливі три сценарії: партії можуть спробувати сформувати нову правлячу коаліцію, президентка Зузана Капутова може призначити тимчасовий уряд, або можуть бути проведені дострокові вибори.

Спікер парламенту має скликати позачергову сесію протягом семи днів після подання вотуму недовіри.

Дострокові вибори можуть сприяти лівим опозиційним партіям Hlas і Smer, які лідирують в опитуваннях громадської думки. Лідер останньої партії і колишній прем'єр-міністр Роберт Фіцо посилив свою критику позиції Європейського Союзу щодо Росії.

Докладніше про ситуацію в Словаччині читайте у статті - Словаччина за крок до реваншу: чи зміниться курс Братислави на проросійський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: