Парламент Словаччини голосуватиме за вотум недовіри уряду, все вирішить один голос

Вівторок, 13 грудня 2022, 09:49

Парламент Словаччини у вівторок має проголосувати за вотум недовіри уряду, і долю Кабінету міністрів Едуарда Гегера може вирішити один незалежний депутат.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Розколота правоцентристська коаліція, яка править у меншості з вересня, стикається з голосуванням, оскільки більшість незалежних депутатів, на яких вона спиралася відколи втратила більшість, висловили намір повалити уряд.

Опозиція має отримати не менше 76 голосів у парламенті зі 150 депутатів, щоб повалити уряд Гегера. Результат голосування може залежати від однієї депутатки - Славени Воробйової, яка раніше належала до ультраправої фракції. Вона заявила, що ухвалила рішення, але оголосить про свій намір лише у вівторок вранці перед голосуванням.

Опозиційні групи, у тому числі партія SaS, що вийшла з коаліції Гегера у вересні, внесли вотум недовіри, звинувативши уряд у тому, що він робить надто мало, щоб допомогти людям впоратися зі зростаючими цінами на енергію.

SaS залишила уряд після кількох місяців зіткнень між його головою та колишнім міністром економіки Ріхардом Суліком та міністром фінансів Ігорем Матовичем, який також є головою партії Гегера.

Гегер сказав, що його уряд має залишитися, щоб вести країну в цей скрутний час, зазначивши, що ціни на енергію для багатьох домогосподарств підскочать у січні, оскільки їх фіксовані тарифи закінчуються наприкінці року.

Якщо уряд програє вотум недовіри, він залишиться при владі доти, доки президентка Зузана Чапутова не призначить новий кабінет, але його повноваження будуть обмежені. Це може обмежити його здатність допомагати людям, які постраждали від зростаючих рахунків за електроенергію.

Парламент також має проголосувати за державний бюджет на 2023 рік у вівторок, але високопоставлені законодавці заявили, що ухвалення законопроєкту, швидше за все, буде відкладено у разі падіння уряду.

Нагадаємо, Словаччина планує передати Україні свої винищувачі МіГ-29, приготування для цього можуть початися найближчими тижнями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: