Саміт ЄС обговорить військову і фінансову підтримку України

Вівторок, 13 грудня 2022, 10:14

Лідери країн Європейського Союзу на саміті у Брюсселі 15 грудня мають обговорити подальшу військову та фінансову підтримку України.

Про це у своєму листі-запрошенні главам держав та урядів написав президент Євроради Шарль Мішель, повідомляє "Європейська правда".

"Крім нагальних потреб країни, також необхідні предметні дебати щодо того, як гарантувати сталість нашої військової та фінансової підтримки Україні", - йдеться у листі.

Мішель нагадав, що масштабна військова ескалація Росії з 10 жовтня з її неодноразовими ударами по критично важливих об’єктах та енергетичній інфраструктурі завдала величезної шкоди українській енергосистемі.

"Мільйони мирних жителів залишилися без світла, опалення та водопостачання. Ситуація, що загострилася внаслідок настання снігопаду та мінусових температур, вимагає від нас відповідної реакції, в тому числі щодо гуманітарної готовності та допомоги", - заявив він.

Глава Євроради зазначив, що нинішній рік радикально змінив енергетичний ландшафт ЄС і як ніколи ясно показав, що країнам союзу необхідно діяти спільно.

"Ми також будемо дивитися вперед на виклики наступного року, щоб бути повністю готовими. Однією з найважливіших віх 2023 року стане реформа ринку електроенергії, яку Комісія запропонує якомога швидше", - написав Мішель.

Нагадаємо, посли ЄС одностайно затвердили рішення надати Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги, але довелося піти на поступки Угорщині, яка блокувала це рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: