Новий уряд Данії хоче скасувати один вихідний для збільшення витрат на оборону

Четвер, 15 грудня 2022, 20:17

Коаліційний уряд Данії на чолі з лідеркою соціал-демократів Метте Фредеріксен має намір скасувати один державний вихідний день, щоб збільшити економічну активність і таким чином збільшити витрати на оборону.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Одним із пріоритетів нової коаліції є досягнення цільового показника НАТО у 2% ВВП на оборонні витрати на три роки раніше запланованого терміну. З цією метою Фредеріксен оголосила, що уряд скасує одне з 11 державних свят Данії, сподіваючись підвищити продуктивність та економічну активність.

Імовірно, під скасування потрапить Store Bededag ("Великий день молитви"), який припадає щороку на п'ятницю перед четвертою неділею після Великодня і був запроваджений як державне свято у 1686 році.

"У Європі йде війна, і нам потрібно зміцнювати нашу оборону", – так пояснила прем’єрка Данії рішення скасувати державне свято.

Данія офіційно стала частиною спільної оборонної політики ЄС

Водночас такий крок викликав критику насамперед із боку релігійної спільноти Данії. Глава асоціації духовенства Пернілле Вігсьо Багге заявила, що "засмучена" перспективою скасування Store Bededag, оскільки це традиційно важливий день миропомазання.

Занепокоєні цим і деякі власники бізнесу, для яких свято є джерелом додаткового доходу.

Нагадаємо, напередодні в Данії було сформовано коаліцію у складі лівоцентристської Соціал-демократичної партії, правоцентристської Ліберальної партії та центристської Поміркованої партії. Це перша коаліція між ліво- й правоцентристами в Данії з 1970-х років.

Колишній данський прем'єр-міністр і лідер поміркованих Ларс Льокке Расмуссен був призначений міністром закордонних справ, а лідер лібералів Якоб Еллеманн-Єнсен став віцепрем'єром і міністром оборони.

Фредеріксен була змушена призначити дострокові вибори, коли ліва партія, яка підтримувала її уряд меншості, відкликала підтримку її уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: