Сейм Польщі до січня відклав розгляд реформи Верховного суду, яка є вимогою ЄС

Четвер, 15 грудня 2022, 20:56

Спікерка польського Сейму Ельжбета Вітек на прохання лідера партії "Право і справедливість" Ришарда Терлецького зняла з порядку денного законопроєкт про Верховний суд, ухвалення якого є вимогою Європейської комісії для розблокування коштів ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP.

У четвер президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не брав участі у підготовці проєкту поправок до закону про Верховний суд і не погодиться на рішення, які підривають конституційний лад – за останні три роки за новим законом були призначені три тисячі суддів.

"Я не допущу, щоб у польську правову систему було внесено жодного правового акту, який би підважив ці суддівські призначення, який би дозволив будь-кому перевірити ці призначення, зроблені президентом Республіки Польща", – заявив він.

У Сеймі Польщі провалили вотум недовіри міністру юстиції

Як оголосив прессекретар "ПіС" Рафал Боченек, законопроєкт буде відправлено на консультації й буде винесено на сесію Сейму 11-13 січня.

"Цей проєкт є складним і важливим, а також потребує глибокого аналізу, тому з цього питання будуть проведені консультації, тим паче, що з інших політичних кіл також лунали голоси про бажання долучитися до роботи над цим законом", – додав Боченек.

Десятисторінковий проєкт поправок до закону про Верховний суд Польщі був внесений до Сейму депутатами ПіС у вівторок ввечері. За словами авторів, запропоноване законодавство покликане виконати ключову умову, визначену Європейською комісією для розблокування коштів Фонду стабілізації й відновлення ЄС.

Одна з ключових змін – щоб дисциплінарні провадження проти суддів розглядалися Вищим адміністративним судом, а не спецпалатою Верховного суду, а вона, зі свого боку, залишиться і буде займатися питаннями професійної відповідальності адвокатів та юридичних радників.

Більше про деталі суперечки між Варшавою та Брюсселем читайте у статті: Суперечка ціною в 35 млрд євро: чи піде Польща на загострення конфлікту з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: