Євросоюз: останні події у Чорногорії уповільнили її шлях до ЄС

П'ятниця, 16 грудня 2022, 17:52

Останні політичні події в Чорногорії викликали глибоку інституційну кризу, підірвали функціональність демократичних інститутів країни та сприяли уповільненню переговорів щодо вступу до ЄС.

Про це йдеться у заяві зовнішньополітичного речника ЄС Петера Стано у п’ятницю, пише "Європейська правда".

"Останні поправки до закону про прерогативи президента суперечать позиції Венеційської комісії. Неодноразові невдачі із призначенням членів Конституційного суду ілюструють нездатність досягти консенсусу щодо реформ. 

Чи вдасться Заходу зупинити проросійський реванш у Чорногорії

Щоб просунутися вперед у питанні вступу до ЄС, чого бажає переважна більшість громадян Чорногорії, всі політичні сили мають підтримувати стабільність та функціональність демократичних інституцій, зокрема Конституційного суду, виявляти стриманість та уникати подальших інцидентів", - йдеться у заяві речника.

За його словами, політична ситуація, що виникла у країні, може поставити під сумнів стабільність інститутів.

Ці побоювання Європейського Союзу також були виражені владі Чорногорії через встановлені дипломатичні канали.

Як повідомляла "Європравда", політична криза у Чорногорії здатна поставити хрест на її європейських перспективах, і тепер про це прямо заявляють європейські дипломати. 

Хрест на європейських амбіціях: куди заведе Чорногорію реванш просербських сил

Криза тягнеться ще від результатів виборів 2020 року, однак вона суттєво загострилась, коли правляча коаліція вирішила обмежити конституційні повноваження глави держави. Зокрема, його хочуть позбавити права відхиляти кандидатуру кандидата у прем’єри.

У Євросоюзі все частіше пропонують план виходу з кризи: призначити нарешті судів Конституційного суду та піти на дострокові вибори, щоб заспокоїти суспільство.

Про те, чи під силу Євросоюзу та Сполученим Штатам запобігти найгіршому сценарію, читайте у статті Хрест на європейських амбіціях: куди заведе Чорногорію реванш просербських сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: