Міністр оборони Німеччини опинилась під вогнем критики через нестачу боєприпасів 

П'ятниця, 2 грудня 2022, 09:16

У Німеччині у четвер значно посилився тиск на міністерку оборони Крістіне Ламбрехт після того, як двоє коаліційних партнерів, включно з міністром фінансів, розкритикували її за невдачі із закупівлею боєприпасів.

Про це йдеться у публікації Politico, повідомляє "Європейська правда".

Ламбрехт, яка є членом Соціал-демократичної партії (СДПН) канцлера Олафа Шольца, зіткнулася з критикою щодо повільного розгортання витрат на оборону, незважаючи на новий спеціальний фонд озброєнь у розмірі 100 мільярдів євро. Критика загострилась після того, як з'ясувалося, що вона не змогла швидко закупити нові необхідні боєприпаси для Збройних сил Німеччини.

У Бундесвері проти подальшої допомоги Україні – кажуть про "канібалізацію" збройних сил Німеччини

Про нестачу боєприпасів у Бундесвері було відомо з моменту вступу Ламбрехт на посаду у грудні минулого року. Критика тільки посилилася, коли Німеччина передала Україні таку зброю, як Panzerhaubitze 2000, та відповідні боєприпаси.

ЗМІ повідомляють, що для деяких систем озброєння у Німеччини є боєприпаси лише на кілька годин бою у разі початку війни.

У спробі усунути критичні недоліки в останній момент Ламбрехт у вівторок надіслала лист міністру фінансів Крістіану Лінднеру, закликаючи його "негайно виділити значні суми бюджетних коштів" на закупівлю нових боєприпасів.

Однак Лінднер, який є представником ліберальної Вільної демократичної партії, у четвер відхилив це прохання. У листі-відповіді, який від його імені відправив держсекретар фінансів Штеффен Зебіш, Ламбрехт запропонували "спочатку зробити власну домашню роботу", перш ніж просити про фінансову допомогу.

У доволі цинічному тоні Зебіш написав, що він "має заявити", що Ламбрехт ніколи не згадувала про необхідність додаткових закупівель боєприпасів під час бюджетних дебатів в останні місяці.

Крім того, держсекретар стверджував, що, за словами представників оборонної промисловості, "млява доступність боєприпасів та обладнання... викликана не браком бюджетних коштів, а складними, частково непрозорими та непослідовними процесами планування та бюрократичного замовлення".

Різка критика Ламбрехт надійшла також від "Зелених", іншого партнера Шольца по коаліції.

Генеральний інспектор Бундесверу сумнівається у здатності ЗСУ до широкого контрнаступу

Представниця партії з питань оборони Сара Нанні та представник з питань бюджету Себастьян Шефер випустили у четвер спільний пресреліз, в якому йдеться, що давно відомо, що Німеччина "далека" від досягнення цілей НАТО щодо боєприпасів.

"Незрозуміло, чому після 24 лютого боєприпаси не були на першому місці в списку справ міністерства оборони", - заявили "Зелені".

Шольц спробував захистити Ламбрехт у четвер, заявивши журналістам, що вона "дуже прихильна" до усунення недоліків у запасах боєприпасів Бундесверу.

"Я можу запевнити вас: вона робить все можливе для того, щоб це вдалося, і це вдасться", - сказав канцлер.

Днями  лідер Соціал-демократичної партії Німеччини Ларс Клінгбайль закликав німецьку збройову промисловість швидко нарощувати виробничі потужності для поповнення запасів Бундесверу.

Як відомо, після російського вторгнення 27 лютого канцлер Шольц оголосив про масштабне переозброєння та спеціальну програму для Бундесверу на суму 100 млрд євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.