Жителі Молдови розділилися щодо здатності нейтрального статусу захистити країну у разі агресії

П'ятниця, 2 грудня 2022, 09:40

Серед жителів Молдови нема єдиного переконання у тому, що нейтральний статус здатний захистити їхню країну від іноземної агресії.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на Newsmaker, про це свідчать результати опитування "Барометр громадської думки" Інституту публічних політик.

Згідно з дослідженням, 44,8% жителів Молдови вірять, що нейтральний статус здатний захистити країну від зовнішньої військової агресії.

Разом з тим протилежної думки дотримується 41,1%, не визначилися або не відповіли на запитання - 14%.

Директор Інституту публічних політик Аркадій Барбарошіе вважає, що атака Росії на Україну довела марність нейтрального статусу, якщо він не підкріплений підтримкою великих світових держав.

"Нам і владі потрібно бути дуже уважними і виділяти набагато більше ресурсів для зміцнення оборони країни. Я розумію, що ми не зможемо вистояти проти гіпотетичного вторгнення Росії, але ми повинні бути здатні чинити опір від трьох до чотирьох днів", - сказав він.

Водночас у разі референдуму щодо вступу до НАТО лише 22,4% опитаних проголосували б "за", а 54,4% - "проти". Решта не визначилися або не відповіли на запитання.

Нагадаємо, Молдова 29 листопада вперше взяла участь у зустрічі міністрів Альянсу в Бухаресті та була там єдиною країною, яка поки не висловлювала намірів вступити до НАТО. Окрім цього, глава МЗС Ніку Попеску мав низку двосторонніх зустрічей з румунськими посадовцями. 

"За конституцією, Молдова - нейтральна країна. Це не дозволяє нам приєднатися до НАТО. Але це не означає для Молдови самоізоляцію, демілітаризацію та байдужість до всього, що відбувається у світі. Сюди ж відноситься наш осуд російської агресії проти України. З огляду на це, ми зацікавлені зміцнювати нашу стійкість, у тому числі з допомогою НАТО. Ми будемо говорити про різні способи підвищити її. Ми як уряд зобов’язані бути готовими до усього спектра загроз", - пояснив Попеску. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: