ООН вивчає, чи є атаки РФ на енергетичну інфраструктуру України воєнним злочином

П'ятниця, 2 грудня 2022, 16:56

Комісія з розслідування порушень в Україні, призначена Радою ООН з прав людини, вивчає, чи можна кваліфікувати обстріли Росією української енергетичної інфраструктури як воєнний злочин.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters, про це заявив член комісії Пабло де Грейф у п’ятницю в Києві.

"Частиною аналізу, який ми здійснюємо станом на зараз... є те, чи є ці атаки (Росії на енергетичну інфраструктуру) воєнними злочинами", – сказав він на пресконференції.

Де Грейф додав, що в разі, якщо це підтвердиться, комісія працюватиме над тим, "щоб зробити свій внесок у притягнення до відповідальності за такі злочини".

Інші члени групи – Ясмінка Джумхур і Ерік Мьосе – звернули увагу на те, як викликані діями Росії перебої з енергопостачанням впливають на права людини, особливо українських дітей.

Глава МЗС Молдови: обстріл Росією цивільної інфраструктури - воєнний злочин

За словами Джумхур, багато дітей в Україні не можуть відвідувати школи, які були пошкоджені або зруйновані, а перебої з електропостачанням перешкоджають проведенню онлайн-занять.

Комісія ООН з розслідування порушень в Україні була створена Радою з прав людини у березні 2022 року та здійснила вже десять візитів на українську територію. Раніше вона вже констатувала, що Росія скоїла воєнні злочини на окупованих нею територіях в Україні.

Звіт про роботу Комісії має бути представлений на засіданні Ради ООН з прав людини в березні 2023-го. Її попередні висновки вже були використані в національних та міжнародних судах.

Як відомо, Росія завдає ударів по електроенергетичній інфраструктурі України з початку жовтня, що призводить до тривалих відключень електроенергії та перебоїв із опаленням та водопостачанням.

Росія заявляє, що ці атаки не спрямовані проти цивільного населення і мають на меті знизити боєздатність України та підштовхнути її до переговорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.