Литва остаточно заборонила росіянам і білорусам володіти зброєю

Четвер, 22 грудня 2022, 15:37

Сейм Литви в четвер остаточно схвалив правки до закону, які передбачають заборону громадянам Росії та Білорусі, які постійно проживають у країні, володіти зброєю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

За відповідні поправки до закону про контроль над зброєю та боєприпасами проголосували 112 литовські депутати, проти був один, ще 13 – утримались під час голосування.

Мета документа – заборонити постійним жителям Литви, які не є громадянами країн, що відповідають критеріям обраної Литвою європейської та трансатлантичної інтеграції, купувати та володіти зброєю, аксесуарами для зброї, боєприпасами та їхніми елементами.

Відповідно до нової редакції закону, зброю можуть купувати і мати у власності постійні жителі Литви, за винятком громадян Росії та Білорусі, які не мають литовського громадянства.

Ті росіяни й білоруси, хто вже має таку зброю, повинні будуть протягом року після набуття законом чинності відмовитися від неї – продати, переробити або здати в органи поліції, а їхні дозволи на зберігання або носіння зброї будуть анульовані. В іншому разі зброю буде конфісковано.

Очікується, що закон набуде чинності з 1 січня 2023 року.

За даними комітету литовського Сейму з національної безпеки та оборони, наразі в Литві проживають 294 громадянина Росії і 46 громадян Білорусі, які мають дозволи на зберігання або носіння зброї.

Нагадаємо, раніше обмеження права на зброю для громадян Росії та Білорусі ініціювали й інші країни Балтії – Латвія й Естонія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: