Бельгія і Люксембург тимчасово розблокували 55 млрд євро інвесторів з РФ, які не перебувають під санкціями

П'ятниця, 23 грудня 2022, 15:20

Міністерства фінансів Бельгії та Люксембургу тимчасово розморозили активи російських інвесторів загальною вартістю 55 мільярдів євро – йдеться про іноземні цінні папери, що належать п'яти мільйонам громадян РФ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

Литва не застосовуватиме винятків до санкцій проти Росії - глава МЗС

У Бельгії було розморожено 50 мільярдів євро, а в Люксембурзі – 5,5 мільярда євро. Тепер ті з росіян, хто не перебуває під санкціями Європейського Союзу, отримають шанс вивести свої кошти.

Російські інвестори купували цінні папери на Московській і Петербурзькій біржах, але інформація про власників паперів зберігалася в Національному розрахунковому депозитарії, який своєю чергою зберігав їх у європейських депозитаріях Euroclear і Clearstream.

Ці активи були заблоковані банками в Бельгії та Люксембурзі відразу після російського вторгнення в Україну. У результаті було заблоковано активи близько п'яти млн російських інвесторів.

Процедура виведення коштів громадян РФ, які не перебувають у "чорному списку" ЄС, поки не відома. Активи розблоковано до 7 січня 2023 року, частина цього терміну припадає на різдвяні вихідні в Європі, частина – на новорічні свята в Росії.

Національний розрахунковий депозитарій Росії потрапив під санкції Євросоюзу лише 3 червня. Він оскаржив їх у Суді Європейського Союзу в Люксембурзі.

Нагадаємо, Рада ЄС 16 грудня затвердила черговий пакет санкцій проти Москви через вторгнення в Україну. Обмеження стосуватимуться військово-промислового комплексу, телеканалів, банків і надання консалтингових послуг компаніям із РФ.

Разом з тим, ЄС вирішив запровадити нові послаблення, що дозволяють розморожувати активи та надавати кошти і економічні ресурси певним особам, які відіграють значну роль у міжнародній торгівлі сільськогосподарською та продовольчою продукцією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: