У литовській Клайпеді з’явиться податок "на бурульки"

Субота, 24 грудня 2022, 17:43

Клайпедський муніципалітет підготував проєкт поправок до правил благоустрою, який зобов’яже адміністраторів прибирати бурульки й сніг із дахів будинків, причому жителі доплачуватимуть за цю послугу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Зараз адміністратори будівель можуть не прибирати бурульки, якщо вони не становлять загрози для життя, здоров'я та майна людей. Наразі в Литві склалися сприятливі для появи бурульок умови, тож на дахах будинків скупчуються крижані пласти та бурульки.

Представник Клайпедського муніципалітету Марюс Пойманскіс сказав, що в грудні цього року муніципалітет не отримував скарг у зв'язку з небезпечними бурульками на будівлях.

"Зараз у правилах немає зобов'язань видаляти бурульки, вони з'являться наступного року", – сказав представник муніципалітету. З цієї причини адміністраторів у Клайпеді поки що не можна змусити профілактично прибирати бурульки і сніг із дахів.

За словами Пойманскіса, санкції можуть застосовуватися, якщо бурульки видаляють неправильно, тобто не огороджують територію, на якій проводять роботи і не дотримуються інших правил безпеки. Адміністративна відповідальність може загрожувати і через великий шар снігу на дахах, велика кількість снігу становить небезпеку і для самої конструкції даху.

За словами представника муніципалітету Гедімінаса Поцюса, за невиконання правил на адміністратора чекає штраф у розмірі 20-140 євро. "Можуть зобов'язати прибирати сніг або бурульки, якщо вони становлять загрозу життю або майну", – пояснив він.

Після того як змінять правила, сніг із дахів повинні будуть прибирати так само, як із тротуарів. Оскільки ці роботи платні, в рахунку за комунальні послуги з'явиться рядок "видалення бурульок". Як зазначає Delfi, цей податок доведеться платити здебільшого мешканцям будинків із двосхилими дахами, більшість із яких розташовані в центрі Клайпеди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: