Болгарія вперше в історії відправила в Антарктиду свій дослідницький корабель

фото
Вівторок, 27 грудня 2022, 17:17

Із порту болгарського міста Варна у вівторок вирушило перше болгарське науково-дослідне судно "Святих Кирила і Мефодія", призначене для проведення досліджень в Антарктиді.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

Рівно о 14:00 за місцевим часом, який збігається і в Києві, судно вирушило у перший науковий рейс до Світового океану та узбережжя Антарктиди.

 
Фото: БГНЕС

З Варни корабель прямує до іспанського порту Картахена, далі через Гібралтарську протоку вийде в Атлантичний океан та Аргентину, звідки вирушить до кінцевого пункту призначення – острова Лівінгстон у Західній Антарктиці, якого досягне в середині лютого 2023 року.

На борту судна "Святих Кирила і Мефодія" перебувають екіпаж 31-ої Болгарської антарктичної експедиції, який перебуватиме на острові Лівінгстон близько місяця.

ЄС обговорює з Києвом спільне спонсорство створення заповідних територій в Антарктиді

"Це мрія багатьох поколінь болгарських антарктиків. Ми досліджуємо Антарктиду ще з минулого століття, але ми як автостопники – хто нас візьме. Тепер ми на одному рівні з країнами, які мають давні традиції у дослідженні цього континенту", – заявив керівник експедиції професор Христо Пімпірьов.

Нагадаємо, що минулого року Велика Британія передала Україні дослідницький корабель "Джеймс Кларк Росс" для проведення антарктичних місій. У 1996 році саме цей криголам доставив першу українську місію на колишню британську станцію "Фарадей".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.